JO17-3: De eerste wedstrijd van het seizoen overtuigend winnen

Het fotoverslag vind je hier
jesseVandaag staat de bekerwedstrijd tegen Rijsoord JO17-2 op het programma. JO17? Ja, dat zijn de jongens, die jonger zijn dan 17 en in ons geval dus de 15 jarige en 16 jarige spelers van IFC. Internationaal zou dat U17 zijn, van under seventeen.

Het oude B3 dus, maar in een nieuwe samenstelling. Een weerzien van vrienden uit voorgaande jaren en in dit seizoen niemand die met dispensatie meedoet of ook speelgerechtigd zou zijn bij JO15. JO15? Ja, dat is de oude C-jeugd.

jelleRijsoord speelt in dezelfde klasse als wij. We komen ze ook nog tegen in de competitie en het is een groot team. De zes reservespelers zaten klem in de dug-out. Verder is het noemenswaardig dat we mooi weer hadden, een scheidsrechter uit de talentenpool van de KNVB en dat alle spelers van IFC en Rijsoord een gretige indruk maakten.

De wedstrijd begint en beide teams laten zien dat ze willen voetballen. IFC doet dat op een andere manier dan vorig jaar en dat lijkt al snel uiterst effectief. De hand van de trainer is zichtbaar, en na goed combineren weet Jochem zich in scorende positie. Zijn schot heeft te weing kracht en mist de richting, maar het spel was bijzonder mooi.

stanEen ander mooi moment is een corner die door Rijsoord uit de 16 weggewerkt wordt, maar meteen door IFC weer aan Délano gegeven wordt. Net als de corner gaat deze bal op maat de 16 in, waar onze aanvaller een teen tekort komt om hem binnen te werken.

En dat is eigenlijk het verhaal van de eerste helft. Goed combinerend en kansen creërend, maar niet scorend IFC lijkt iets sterker dan Rijsoord. Maar ook Rijsoord laat zien dat ze goed kunnen combineren. En als de verdediging de bal niet weg weet te werken is het Dennis die laat zien dat hij een goede keeper is. Hij voetbalt goed mee, anticipeert prima en laat heel hard en duidelijk horen als de bal voor hem is.

jochemMaar er is een voetbalwet, die zegt, dat als jij niet scoort zij het wel doen. En amper vier minuten nadat ik deze wet in de App noem is het 0-1. De verdediging verliest de bal en Rijsoord maakt daar goed gebruik van.

Dan een vrije trap voor IFC. De bal gaat hoog en ver en gaat de 16 in van Rijsoord. Jesse en een verdediger gaan voor de bal, Jesse is gretiger en wipt de bal over de verdediger uit een heel moeilijke hoek het doel in. IFC komt voor het eerst dit seizoen op voorsprong.

markDe tweede helft is niet veel anders dan de eerste helft. IFC is gretig en probeert bij balverlies de bal binnen seconden weer terug te krijgen. Ze jagen Rijsoord bij balbezit op en hebben grote kansen op een doelpunt. En in deze fase valt er niemand op, omdat IFC zonder uitzondering voor de bal gaat. En gelet op de temperatuur vind ik dat erg knap. Er worden heel veel meters gemaakt en Rijsoord heeft het daar duidelijk moeilijk mee.

dennisHet spel is wel fysiek vandaag. En over en weer vinden overtredingen plaats zonder dat het echt gemeen wordt.

Lang blijft het zo spannend. Een aanval van Rijsoord wordt door de verdediging gestuit. Goed verdedigen en een prima pass naar voren. En na een prima aanval is het Délano die IFC voor het eerst dit seizoen op voorsprong brengt. 2-1.

En dat is dan ook de ruststand.

De tweede helft lijkt een kopie van de eerste helft.

delanoMooie combinaties, prima aanvallen, af en toe een vrije trap. Het kan nog alle kanten op gaan. Maar gelukkig is Stan het zat. Bij de volgende vrije trap eist hij de bal op en schiet onberispelijk raak. Het is 3-1 en met nog een minuut of 5 te gaan lijkt de wedstrijd gespeeld.

Maar beide teams weten van geen ophouden. Het spel gaat snel heen en weer. Dan volgt toch de beslissing. Jesse krijgt de bal in de 16 en wordt onderuit geschoffeld. Jelle legt de bal op de stip en in een vloeiende beweging zet hij de eindstand op het scorebord.

Wat viel op:

Een verrassende wending is dat Jochem, in tegenstelling tot vorig seizoen, zich af en toe voorin liet zien. Zijn actie om de bal af te pakken, af te geven en vervolgens de bal over hem heen ziet gaan naar een tegenstander, en direct de bal weer wist af te pakken vond ik erg mooi.

Dat Jasper regelmatig zijn snelheid gebruikte om de tegenstander voorbij te gaan en goed terug legde op randje 16.

Dat Jelle als regisseur de baas was en een prima verdedigende middenvelder is.

Dat Mark, bij afwezigheid van Ingmar veel meer aan de bal was, en liet zien nog steeds over een mooie pass te beschikken.

Dat Jesse nog sneller en feller was dan ik in mijn herinnering had.

Dat Dennis een geweldige keeper is, die niet twijfelt en de bal opeist.

Dat Menno, Melle en Wouter het Rijsoord heel vervelend maakten door een fantastisch optreden.

Dat Léon weer een paar keer liet zien hoe je een bal in één keer onder controle kunt krijgen.

Dat Stan de bal aan zijn voet kan houden zoals we dat vorig jaar van Ingmar gewend waren en dat hij dan voorop gaat in de strijd. En dat hij een heel goede vrije trap heeft.

Dat Délano nadrukkelijker in de aanval was dan vorig jaar en zeker veel doelpunten gaat maken.

Dat Mareno meer dan zijn best deed om de tegenstander tegen te houden.