IFC BLIJFT IN DE HOOFDKLASSE

tekst: Cees van Heeren
foto´s: Gerard Beekmans

Hoewel IFC in de laatste competitiewedstrijd op eigen veld met 1-3 verloor van kampioen Blauw Geel´38 uit Veghel speelt IFC ook in het aankomende seizoen 2017-2018 weer in de hoofdklasse. Na 30 wedstrijden is de ploeg uit Hendrik Ido Ambacht op de 10e plaats geëindigd in de hoofdklasse B.

Bij IFC maakten de in de vorige wedstrijd reservespelers Chayo Maria en Brian Leons geen deel meer uit van de wedstrijdselectie. Voor het eerst in competitieverband dit seizoen verdedigde Lorenzo van Trijp het doel en keerde Perry van Eijken terug in de basis. Stephen Emelina speelde overigens vandaag zijn 50e officiële wedstrijd voor de deze keer in het geheel zwart geklede IFC. Marwin Richard was wegens een lichte blessure reserve. Bij de gasten keepte de tweede doelman en ontbrak Hellstern (10 competitietreffers) met een blessure.

De kampioen Blauw Geel´38 bleek in de wedstrijd duidelijk over de betere ploeg te beschikken, had de controle over de wedstrijd en had veelvuldig balbezit tegen de wederom met vijf verdedigers spelende thuisploeg. Na ruim tien minuten spelen moest keeper Van Trijp voor het eerst tot twee keer toe zijn kwaliteiten laten zien. Een tiental minuten later had dezelfde keeper geluk, dat een door Levi Spencer Salomao van richting veranderde bal tegen de binnenkant van de paal kwam. Even daarna de eerste kans voor IFC, waarbij de inzet van Yoeri Rombouts door doelman Merks werd gepareerd. Het was echter IFC, dat tegen de veldverhouding in, enkele minuten voor de rust na een snelle counter met Yoeri Rombouts als aangever en Akin Arslan (8e competitie doelpunt) als afronder op voorsprong kwam 1-0. In de blessuretijd van die eerste helft zorgde Egmond nog voor de gelijkmaker.

Na de rust zetten de gasten aan en IFC had daarbij aanvankelijk geluk, dat een doelpunt wegens buitenspel werd afgekeurd en tot twee keer het houtwerk een tegentreffer voorkwam. Hierna had IFC door middel van Arslan en Danny Slingerland ook twee kansen om weer op voorsprong te komen. De doelman werd daarbij overigens niet op de proef gesteld.
In een tijdsbestek van vijf minuten hierna beslisten de Brabanders echter de wedstrijd, met onder andere een doelpunt van de topscorer van de afdeling Mols, in hun voordeel 2-1 en 3-1.
Gezien de (tussen)standen bij de overige wedstrijden, gebeurde er in de laatste 20 minuten weinig meer en konden na het laatste fluitsignaal beide ploegen opgelucht de kleedkamer opzoeken. IFC had zich gehandhaafd en de tegenstander had geen blessures of schorsingen opgelopen richting de door hen op zondag 21 mei te spelen district bekerfinale.

De hoogste tussentijdse klassering kende IFC na de wedstrijden op 19 maart, toen de vijfde plaats werd bereikt. In de acht daarna gespeelde resterende wedstrijden werden slechts 2 punten veroverd, waardoor het tot en met de laatste wedstrijd onduidelijk was of IFC zich zou handhaven in de hoofdklasse.
Achteraf bezien is het doelpunt in blessuretijd van Levi Spencer Salomao in de twee na laatste wedstrijd bij Nuenen, dat een gelijkspel opleverde cruciaal gebleken. Immers als IFC die wedstrijd verloren had en de uitslagen in de twee laatste speelronden waren hetzelfde, dan zou niet DESO maar IFC veroordeeld zijn geworden tot nacompetitie.

Met deze nederlaag, maar wel dus met klassenbehoud neemt trainer Jack van den Berg na vier succesvolle jaren (waarin kampioen geworden in zowel de 2e als 1e klasse) net als keeperstrainer Martin de Koning afscheid van IFC. Ook goalgetter Yoeri Rombouts met meer dan 100 officiële doelpunten achter zijn naam speelde vandaag zijn laatste wedstrijd voor IFC. Verder zullen doelman Bas van Zee en de veldspelers Levi Spencer Salomao, Ufuk Akkanoglu, Danny Versluis, Akin Arslan, Thomas Keuter en Jordi Fok uit Ido´s Football Club vertrekken.
IFC blijft overigens de hoogst spelende amateurclub op zondag van de Drechtsteden.

IFC – Blauw Geel´38/Jumbo: 1-3 (1-1).
42. 1-0 Akin Arslan, 45+1. 1-1 Sander Egmond, 65. 1-2 Alexander Mols en 69. 1-3 Trésor Shema.

Bijz.: Scheidsrechter R.N. de Cock uit Tilburg constateerde in de eerste helft geen enkele overtreding. Ook in de 2e helft bijgestaan door dhr. Stadius (België) en dhr. Winter floot hij wel en gaf aan beide teams zelfs nog een gele kaart.

De spelers van IFC waren: Lorenzo van Trijp; Nico Ramos, Ronnie Nouwen, Akin Arslan, Perry van Eijken, Yoeri Rombouts, Danny Slingerland, Ozan Cimen (88. Jordi Fok), Stephen Emelina, Achraf el Hajouti en Levi Spencer Salomao.